AKTUELLT

WINGS vann en ruskigt jämn final i Nordea Women´s Trophy i Marstrand

WINGS med skepparen Anna Östling vann en ruskigt jämn final i Nordea Women´s Trophy i Marstrand. Holländskan Reneé Groeneveld vann första finalmatchen och satte hård press på Östling. Andra matchen vann Östling och det var 1-1 inför den avgörande matchen. Groeneveld startade starkt och ledde fram till att det var 100 meter kvar till mål. Då seglade Östling i kapp och låste Groeneveld åt babordssidan så att de inte kunde gippa mot mål. Istället kunde tjejerna i WINGS riva sin gennacker och gippa mot mållinjen. Detta var den tajtaste finalen vi seglat, njöt Anna efter segern. Jag vet inte om jag orkar med sådana här matcher i framtiden, jag är helt slut, kommenterade Anna vidare.

Innan finalen hade WINGS vunnit alla sina race i tävlingen. De seglade väldigt övertygande och har en kunskapsnivå i matchracingtaktik som inget av de andra lagen rår på, kommenterade Björn Hansen, sjufaldig vinnare av GKSS Match Cup.

WINGS består av tjejerna Anna Östling, Anna Holmdahl White, Annika Carlunger, Jenny Axhede och Linnea Wennergren

Groeneveld slog i semifinalen ut den dubbla världsmästarinnan Pauline Courtois från Frankrike med 2-1.

Det var 19:e gången tjejerna tävlade på Marstrand men det var första gången vi arrangerade en damtävling på Womens World Match Racing Tour och vi är oerhört stolta över att kunna arrangera likvärdiga tävlingar för både tjejer och killar, kommenterar Mattias Rahm, evenemangsansvarig för GKSS Match Cup.

GKSS Match Cup firar i år 30 års-jubileum och har genom åren haft alla de bästa matchracingseglarna på startlinjen.

Chris Poole besegrade Johnie Berntsson i finalen av GKSS Match Cup Sweden

Riptide Racing med Chris Poole som skeppare besegrade Johnie Berntsson i finalen av GKSS Match Cup Sweden. Poole seglade starkt och vann finalen med 2-0. Det är svårt att slå någon som seglar utan att göra misstag, sa den sjufaldige segraren Björn Hansen när han kommenterade finalen för publiken på Marstrand.

Berntsson vann semifinalen över Jeppe Borch, Danmark med 2-0 och var därmed klara för sin första final i Marstrand efter att ha deltagit 15 gånger. I finalen hamnade Johnie dock efter trots att laget hade ett riktigt bra läge vid första kryssmärket i första seglingen. Poole slank dock ur greppet och efter det var det aldrig någon riktig spänning. I andra finalracet tog Poole greppet från start och släppte aldrig in Berntsson i matchen.

Poole vann sin semifinal med 2-0 mot schweizaren Eric Monnin som även han seglat på Marstrand sedan mitten av 00-talet. Poole var otroligt stolt och glad efter finalvinsten och poängterade att hav var förste amerikan att vinna GKSS Match Cup. Detta trots att superseglare som Taylor Canfield, Chris Dickson och Ed Baird och har försökt många gånger tidigare.

Det var en regatta med många tuffa dueller i ett utmanande väder. De tre första dagarna var det strålande sol och friska vindar på 10-13 m/s. Sedan kom regnet och tidvis ännu mera vind.

-Vi är supernöjda med tävlingarna och att de bästa seglarna har korats till vinnare. Poole var helt enkelt bäst denna veckan, summerar Mattias Rahm, evenemangsansvarig för GKSS Match Cup Sweden.

Spännande finalseglingar på Marstrand i dag

Skiftande och byiga vindar gjorde det mycket svårseglat på finalseglingarna på Marstrand i dag. Chris Poole (USA) behärskade förutsättningarna bäst och vann över Johnie Berntsson (SWE) i två raka matcher i den öppna klassen.

Anna Östling och Team Wings (SWE) mötte Renee Groeneveld (NED) i en närmast gastkramande segling där Anna och Team Wings till slut segrade. Stort grattis till både Chris Poole  och Anna Östling och deras team till vinst årets Match Cup Sweden.

Slutresultat
Match Cup Sweden (Öppna klassen)

  1. USA Chris Poole
  2. SWE Johnie Berntsson
  3. DEN Jeppe Borch
  4. SUI Eric Monnin
  5. NZL Nick Egnot-Johnson
  6. FRA Aurélien Pierroz
  7. SWE Marius Westerlind
  8. SWE Theo Westerlind
  9. EST Matti Sepp
  10. ITA Rocco Attili

Nordea Women’s Trophy

  1. SWE Anna Östling
  2. NED Renee Groeneveld
  3. FRA Pauline Courtois
  4. NED Julia Aartsen
  5. SWE Martina Carlsson
  6. NZL Celia Willison
  7. DEN Kristine Mauritzen
  8. NZL Megan Thomson

Seglingarna är inställda i dag på grund av för hård vind.

Semi finalerna är inställda i dag på grund av för hårda vindar. Det blåser 17 meter per sekund på Marstrand nu och det ska öka under eftermiddagen. Prognosen för lördag ser bättre ut. Planen är att semin finaler och finalseglingarna startar kl 09:30  lördag. Välkommen till Marstrand

Semifinalerna i dag planeras starta kl 13

Det blåser hårda vindar i dag på Marstrand, byar upp mot 18 meter per sekund. Det ser ut som det ska mojna något efter lunch: Första start i semifinalerna är planerad till tidigast kl 13.

Program onsdag den 3 juli, start 0930…

I dag onsdag startar seglingen 09:30. Öppna klassen seglar fyra omgångar. Efter det seglar Nordea Women´s Trophy tre omgånar.

På denna hemsida under fliken tävlingsresultat/ schedule kan du se vem som möter vem etc.

Följ seglingar live på Youtube.com.
GKSS Tune Up på YouTub sänder vi löpande med referat klicka här så kommer du till kanalen: seglingarna.

Välkommen till Marstrand och segling i världsklass

Berntsson i dela ledning med världsettan Poole.

Efter andra dagens seglingar i den öppna klassen på GKSS Match Cup Sweden i Marstrand ligger Johnie Berntsson i delad ledning med världsettan Chris Poole, USA. Berntsson är nu upp i 5 segrar seglade fantastiskt bra i vissa race. Vi seglar jättebra ibland, men har en del kvar att slipa på för att kunna nå vår högsta nivå, kommenterar Johnie lagets prestation efter 2 dagar av grunomgång.

De övriga svenskarna, bröderna Westerlind från GKSS, ligger Marius Westerlind delad 6:a och lillebror Theo delad 8:a. De 7 främsta lagen tar sig vidare till kvartfinalerna på torsdag.

I Nordea Women´s Trophy har WINGS med Anna Östling som skeppare 4 vinster av 4 möjliga och är därmed klar för kvartfinalerna på torsdag. WINGS som vunnit i Marstrand 5 gånger är en av favoriterna till segern även i år. För Carlsson, som ledde efter gårdagen gick det sämre idag och tjejerna har 3 totalt vinster. Imorgon avgörs det om de klarar sig vidare till kvartsfinal.

Även idag bjöd Marstrand upp till fantastiskt sommarväder med strålande sol. Vinden avtog under dagen från ca 8-4 m/s.

Imorgon onsdag avslutas grundomgången i både dam- och öppna klassen. Det väntas en dag med västliga vindar på 8-12 m/s, 1,5 meters vågor och strålande sol.

Den sjufaldige vinnaren Björn Hansen gjorde entré i tävlingen. Denna gång seglar dock inte Björn utan är med som expertkommentator från taket på Strandverket.

GKSS Match Cup startades 1994 och firar i år 30-års jubileum. Evenemanget drivs av Göteborgs Kungliga Segelsällskap och besöks årligen av ca 50 000 åskådare.

Beyond Racing med Martina Karlsson som skeppare leder Nordea Women´s Trophy efter första dagen.

Beyond Racing med Martina Karlsson som skeppare leder Nordea Women´s Trophy efter första dagen. I besättningen hittar vi Marstrandstjejerna Amanda Ljunggren och Hedvig Hedström samt Hanna Gaskell-Brown och Svea Sahlin, Tjejerna har efter första dagen vunnit tre matcher och är därmed i delad ledning med Renee Groeneveld från Nederländerna.

Första dagen präglades av dramatik och hårda vindar upp till 12 m/s. Många lag hade problem och broachade i de höga vågorna vid Marstrands södra inlopp.

I sista stund undveks ett mastbrott på en av tävlingsbåtarna. Båten styrdes av Renee Groeneveld från Nederländerna och detta skedde i damernas sista flight för dagen. Holländskorna broachade hårt och båten låg på sidan under en lång tid. Stagen som håller masten upprätt skadades och höll på att gå av. Vi var ytterst nära ett mastbrott, som i så fall hade blivit det fjärde under GKSS Match Cup´s 30-åriga historia. Tack vare service teamet på plats räddades masten, säger Mattias Rahm, evenemangsansvarig för Match Cup.

Hela världseliten kommer till GKSS Match Cup Sweden i Marstrand!

1-6 juli är det dags för en av seglingsvärldens mest prestigefyllda tävlingar, GKSS Match Cup Sweden, att för 30:e gången inta Marstrand.

Tävlingen är en av de 4 World Tour tävlingarna på World Matchracing Tour och lockar världens främsta matchracingseglare. 8 av de 9 främsta skepparna i världen kommer till start, bl.a världsettan och förra årets 2:a Chris Poole, USA, världstvåan Eric Monnin, Schweiz och hemmafavoriten Johnie Berntsson, GKSS.

– Det är helt fantastiskt att vår tävling lockar alla de bästa seglarna år efter år. Vi i GKSS är oerhört stolta att få kunna arrangera en tävling på absolut världsnivå, kommenterar Thomas Rahm, klubbchef i GKSS. Sedan 1994 åren har väldigt många av segelsportens storstjärnor tävlat här i Marstrand. Seglare som Peter Gilmour, Russel Coutts, Ben Ainsle, Magnus Holmberg och Björn Hansen har alla duellerat på tävlingsbanan vid klipporna på Marstrand.

Extra spännande är att två unga svenska skeppare från Göteborg som dessutom är bröder, kommer deltaga. Marius och Theo Westerlind har visat framfötterna på juniornivå och senast i helgen lyckades Theo vinna wildcardplatsen genom att besegra internationellt motstånd i kvaltävlingen Spring Cup i Långedrag.

Deltagarlistan för GKSS Match Cup 2024, öppna klassen:
( Nummer före namn = placering på världsranking)
1 Chris Poole USA
2 Eric Monnin SUI
3 Johnie Berntsson SWE
4 Jeppe Borch DEN
6 Matti Sepp EST
7 Aurelien Pierrox FRA
8 Rocco Attili ITA
9 Nick Egnot Johnson NZL
109 Marius Westerlind SWE
185 Theo Westerlind SWE

GKSS Match Cup firar i år 30-års jubileum och är mer än bara en tävling; det är en folkfest där seglingsentusiaster, företag och båtfolk samlas för att njuta av sporten och knyta kontakter. Det här är en unik möjlighet att uppleva segling på absolut högsta nivå och samtidigt ta del av ett fantastiskt community, säger Mattias Rahm,evenemangsansvarig på GKSS. Vi ser fram emot att välkomna deltagare och besökare från hela världen till vår tävlingsarena här i Marstrand.

Både damtävlingen och tävlingen i öppna klassen är del av världsomspännande World Matchracing Tour. 2023 besökte ca 50 000 personer evenemanget. Titelförsvarare i damklassen är Anna Östling och hennes Team WINGS. I öppna klassen är Björn Hansen regerande mästare. GKSS Match Cup Sweden är fritt från engångsplaster och arbetar strukturerat med en hållbarhetsplan tillsammans med Göteborg & Co.

För mer information, kontakta:

Mattias Rahm, evenemangsansvarig – GKSS Match Cup Sweden

Mobil: +46 (0) 705 15 56 63