AKTUELLT

Team WINGS segrade i Nordea Women´s Match på Marstrand

På söndagen avgjordes damfinalerna i årets upplaga av Nordea Women’s Trophy under GKSS Match Cup på Marstrand. Det bjöds på strålande högsommarväder, sjöbris och segling i världsklass.

Anna och Team WINGS inledde regattan mycket starkt och hade inte förlorat en enda match då det var det dags för final. Där mötte hon Renee Groeneveld med besättning från Nederländerna. Det är ett erfaret gäng – tillsammans har de deltagit i sju OS, tagit hem tre OS-medaljer och en av tjejerna kom direkt från en andraplats i det tuffa The Ocean Race.

Anna kom direkt från VM i matchracing med gott självförtroende och ett VM-silver i bagaget. Dock var det en haltande Anna som kom till Marstrandsön. Under VM hade hon förlorat kontrollen över båten i en manöver och då rorkulten slog undan benen skadade hon sitt knä såpass allvarligt att hon nästan inte kunde gå.

I finalerna är det först till två vinster som gäller. Anna inledde starkt och tog hem den första seglingen. Nederländskorna kvitterade i den andra seglingen i en jämn match där vi såg flera omkörningar. Väl i den avgörande seglingen visade Anna klass där hon, efter en händelserik start, kunde utmanövrera motståndarna ock komma ut på banan i ledning. Hon förvaltade ledningen trots flera attacker från de rutinerade nederländskorna. Anna hade ett starkt publikstöd och fick både jubel och en jättelik våg av händer när vinnarna defilierade förbi.

”En fantastisk vecka är över, jag är så stolt och glad för känslan i teamet och hur vi hjälpt varandra fram till både ett VM-silver och vinsten här på Marstrand. Det trodde jag verkligen inte i torsdags när knät stod åt fel håll och benet vek sig. Vi har vunnit många gånger här men detta känns speciellt, man klarar mer än man tror med ett superteam. Och racen idag var once in a lifetime upplevelse” säger Anna Östling.

Hansen segrade i GKSS Match Cup Sweden

En lång dag på havet vid Södra Strandverket i Marstrand slutade med svensk seger i GKSS Match Cup Sweden.
Besättningen Björn Hansen, Nils Bjerkås, Philip Kai Guhle och Mathias Bredin seglade storstilat och vann i finalen över världsettan Chris Poole från USA. Finalen slutade 2-1 till svenskarna.
Dagens finaler seglade i en svag västlig vind på 3-4 m/s och en strålande sol från en klarblå himmel. Vi är så grymt glada att vara tillbaka i Marstrand och få vinna i den här stentuffa konkurrensen, kommenterade Hansen vid prisutdelningen.
Detta var sjunde gången som Hansen vann i Marstrand och han är därmed den mest framgångsrika seglaren i tävlingens 29-åriga historia.
Den stora publiken njöt av den jämna seglingen och de fantastiska duellerna på havet. Det är en stor folkfest och jag är så otroligt nöjd med dagen. Allt var perfekt, säger Mattias Rahm, projektledare för tävlingarna i Marstrand.
Johnie Berntsson, Patrik Sturesson, Herman Andersson och Björn Lundgren från arrangörsklubben GKSS slutade på 3:e plats efter att ha vunnit mot Mati Sepp, Estland i petit final. Det var första gången som Berntsson nådde semifinal på Match Cup.

Veckans tävlingsprogram. Välkommen!

Allt är laddat för en vecka med segling i världsklass och folkfest på Mastrand.
Seglingarna startar kl 10 och pågår till ca kl 16 dagligen.
Välkommen

TÄVLINGSPROGRAM
Tisdag 4 juli:
Träning och Pro Am

Onsdag 5 juli:
Round Robin Open Class

Torsdag 6 juli:

Round Robin Open Class

Fredag 7 juli:

Kvartsfinal  Open Class
Round Robin Nordea Womens Trophy

Lördag 8 juli: 

Round Robin Nordea Womens Trophy
Semifinal och Final Open Class

Söndag 9 juli:

Semifinal och Final Nordea Womens Trophy
Prisutdelning

*Round Robin– alla möter alla i en grundomgång

Världsstjärnor klara för Nordea Women´s Trophy på Marstrand

Nu är startlistan klar för Nordea Women´s Trophy avgörs 7-9 juli på Marstrand. Det blir världsklass!

Anna Östling, som med sitt WINGS vunnit tävlingen 4 gånger skall i år försöka utmana regerande mästaren Sandra Sandqvist om att återta titeln. Sandqvist är en oerhört duktig seglare, men i år seglas tävlingen återigen i matchracing med 2 båtar som duellerar mot varandra, vilket inte är Sandqvist favoritdiciplin.

De utmanas av den väldigt rutinerade holländska besättningen med Renee Groeneveld som skeppare och några av de unga nya stjärnskotten på Women´s World Match Racing Tour, Megan Thomson, Sophie Otter och Kristine Lauritzen.

Thomson och Östling ärde största favoriterna till segern. De har båda imponerat stort på World Womens Matchracing Tour under året och kommer till Marstrand direkt från VM i Danmark som avgörs dagarna före.

Återigen lockar GKSS världens bästa tjejer till Marstrand. Det skall bli väldigt intressant att se hur unga Megan Thomson, Nya Zeeland, klarar av de utmanande förhållandena i Marstrand, säger Mattias Rahm, projektledare för GKSS Match Cup Sweden.

Starfält Nordea Women´s Trophy
Sandra Sandqvist, SWE, regerande mästare.
Renee Groeneveld, NED
Anna Östling, SWE
Megan Thomson, NZL
Kristine Lauritzen, DEN
Sophie Otter, GBR

OM GKSS Match Cup Sweden
GKSS Match Cup Sweden arrangeras av Göteborgs Kungl. Segelsällskap sedan 1994 och är en av världens ledande Matchracingtävlingar. 2023 pågår tävlingarna mellan 5-9 juli på Marstrand.
Tävlingen ingår i WMRT (World Match Racing Tour) där världens bästa matchracingseglare gör upp om VM titeln varje år. GKSS Match Cup Sweden lockar årligen tiotusentals åskådare till Marstrand för att segling i världsklass och uppleva en folkfest utan motstycke i seglingsvärlden.

För mer information:
Mattias Rahm GKSS Match Cup Sweden:
070-515 56 63
Mail: mattias.rahm@gkss.se

www.gkssmatchcupsweden.se

Nu är startlistan klart för GKSS Match Cup Sweden WMRT (World Match Racing Tour)

Nu är det klart, världens bästa matchracingseglare kommer till Marstrand den 4 till 8 juli.
– Nick Egnot Johnsson NZL, regerande världsmästare med flera finns med på startlinjen. 

GKSS Match Cup Sweden är en deltävling på WMRT (World Match Racing Tour) där världens bästa matchracing-seglare gör upp om VM-titeln.

Nu är startlistan klar med de 10 skeppare som är uttagna till sommarens stora seglingsfest på Marstrand. Det är absolut världsklass, säger Mattias Rahm, som är projektledare för eventet.
Nick Egnot Johnsson NZL, regerande världsmästare finns med på startlinjen. Likaså nummer ett och två,  Chris Poole USA och Jeppe Borch, DEN på WMRT rankninglista.

Hemmafavoriterna Björn Hansen, har vunnit Match Cupen 6 ggr, och Johnie Berntsson finns med på startlinjen. Hemmaseglaren Oscar Engström, en ung lovande seglare uttagen till Youth America´s Cup 2024 får också chansen att mäta sig mot den seniora världseliten säger Mattias Rahm.

Det kommer tiotusentals med publik på finaldagen. Finalen seglas Lördagen den 8 juli på Marstrand. Det är upplagt för en seglingsupplevelse i världsklass med fullt med folk på Marstrands-berget som anses vara en av världens bästa publika seglingsarenor säger Mattias Rahm.

Här är hela startlistan, ranking inom parantes:
Chris Poole, USA (rankad 1)
Jeppe Borch, DEN (rankad 2)
Nich Egnot Johonson, NZL, (rankad 6)
Rocco Attili, ITA, (rankad 12)
Jeffrey Petersen, USA (rankad 9)
Eric Monnin, SUI (rankad 5)
Matti Sepp, EST (rankad 14)
Johnie Berntsson, SWE (25)
Björn Hansen, SWE
Oscar Engström, SWE

Tävlingen ingår i WMRT (World Match Racing Tour) där världens bästa matchracing-seglare gör upp om VM titeln varje år.

För mer information:
Mattias Rahm GKSS Match Cup Sweden:
070-5155663
Mejl. Mattias.Rahm@gkss.se

GKSS Match Cup Sweden– en tävling inom WMRT “World Match Racing Tour”

Match Cup Sweden blir återigen en del tävling inom World Matchracing Tour, där vinnarna koras till världsmästare i Matchracing. Under de senaste åren har bland annat restriktioner till följd av pandemin begränsat möjlighet för oss att bjuda in internationella tävlingsdeltagare, men nu är ordningen återställd.
En tävling inom WMRT innebär att seglarna kommer att bjudas in till Match Cupen efter hur de ligger på den aktuella världsrankingen och på World Matchracing Tour, men vi har också ett par wildcard till lokala publikfavoriter säger Mattias Rahm som är projektledare för tävlingen.

Det kommer att bli många Världsstjärnor på startlinjen i Marstrand i sommar. Seglarna från Australien, Nya Zeeland, USA och hela Europa kommer för att deltaga. Några gamla mästare, men också några av de nya stjärnorna som vill utmana om att få sitt namn på den åtråvärda trofén, säger Mattias Rahm.

Årets Match Cup kommer att gå den 4 – 9 juli på Marstrand

Planeringen av årets event är full gång. Förra årets succé visade att publiken verkligen längtat efter att komma tillbaka till Marstrand, nu när restriktionerna är borttagna, för att se segling i världsklass och uppleva den härliga atmosfären som Match Cupen skapar på Marstrand.