MATCHRACING

Matchracing beskrivs ofta som havets schack eller gladiatorspel. Det är en duell mellan två båtar där det enda som räknas är att vara först över mållinjen. Det spelar ingen roll om det är med hundra meter eller en centimeter. Något som ofta kännetecknar matchracing är snabba beslut och manövrar som ställer höga krav på besättningen. Förutom att segla snabbt på banan är det viktigt att alltid hålla koll på sin motståndare för att inte fastna i deras fällor. Matcherna direktdöms på vattnet vilket gör sporten enkel att förstå även för den som inte är seglingskunnig.

Banan

Banan som seglas är en 2 varvs kryss-läns bana som tar ca 15 minuter att segla.

Startlinjen är mellan GKSS blå startfartyg och en röd startboj.

Starterna sker mellan 2 av båtarna/lagen i 5 minuters sekvenser. När de 3 starterna i varje omgång är gjorda, befinner sig 6 båtar på banområdet, men bara 2 seglar mot varandra.

De sex tävlingsbåtarna har olika färger för att vi som åskådare lättare skall kunna följa tävlingen. Kommentatorerna lotsar publiken och blandar expertkunskap med lättförståelig information

Båtarna

Båtarna som används är Fareast 28. Det viktiga i matchracing är att alla båtarna är identiska och att det är seglarnas prestation som avgör vem som vinner.

Data Far East 28R
Längd: 8,5 m
Bredd: 2,75 m
Djup: 1,73m
Vikt: 1360kg
Storsegel: 28 m²
Gennaker: 65 m²
Fock: 18,5 m²